dimarts, de juliol 20, 2010

Que s’ho facin mirar.



El Congrés dels Diputats no ha pogut aprovar cap resolució a favor de l’Estatut de Catalunya, per un excés de tacticisme electoral dels partits de l’oposició.

Tot perquè la resolució presentada pel grup parlamentari socialista, era una proposta ambiciosa que demostra el compromís dels socialistes per treballar en la recuperació i el desenvolupament d’allò que el Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional.

A la vista del text aprovat el divendres passat pel Parlament de Catalunya, i el text presentat al Congrés dels Diputats, no entenc perquè CiU han preferit votar amb el PP –que recordem és qui va presentar el recurs d’inconstitucionalitat- i a més fer campanya perquè altres partits tampoc hi votessin a favor.

Un altre vegada han posat per davant els seus interessos i no els de Catalunya.

En el fons no volen admetre la fermesa del President de Catalunya, José Montilla en defensa de l’Estatut de Catalunya.


RESOLUCIÓ PARLAMENT

PSC / CiU/ ERC / ICV – EUiA

- Mostra la disconformitat amb el contingut de la sentència
- Tot respectant les institucions en què s’organitza l’Estat de dret

- En reivindicació de l’Estatut i per manifestar el compromís de les institucions catalanes de defensar-lo íntegrament i d’extreure’n tot el potencial d’autogovern que conté.

- Preàmbul de l’Estatut (es reprodueix tot el preàmbul).


RESOLUCIÓ ACORDADA

ENTRE EL PSC I EL PSOE

(que no s’ha pogut aprovar)

- Constata el malestar creado en Catalunya por la sentencia

- Desde el acatamiento de las sentencias del TC .

- Reconoce la necesidad de desarrollar una fuerte acción política para preservar y garantizar plenamente el anhelo de autogobierno de los ciudadanos catalanes en el marco de la España plural.

- Insta al gobierno de España a desarrollar a través de todos los mecanismos políticos, jurídicos, legislativos y de cooperación institucional, el potencial de autogobierno contenido en el acuerdo estatutario entre las instituciones catalanas y españolas que fue refrendado por los ciudadanos y ciudadanas de Catalunya.

- Reitera que la realidad nacional catalana, tal y como se expresa en el preámbulo del Estatut (*), el autogobierno de Catalunya, la dignidad de sus símbolos e instituciones, la lengua y la cultura catalanas, el derecho civil y la tradición jurídica catalana y una financiación justa, tienen perfecta cabida en el marco jurídico y político definido por la Constitución de 1978.

(*) Cal recordar que el Preàmbul ja va ser votat pel Congrés dels Diputats el 2006.







dijous, de juliol 15, 2010

Salut, balanç positiu.

Ahir en el Parlament, li vaig preguntar a la consellera de Salut de Catalunya, Marina Geli, pel balanç de l’actuació del Departament de Salut al Vallès Oriental.

Nosaltres creiem que la salut és un dels elements més preuats pels ciutadans, nosaltres també creiem que els poders públics tenen un paper essencial en la garantia d’accés a l’assistència sanitària. La justícia social pren forma, des del nostre punt de vista, també amb el finançament de l’atenció sanitària via els pressupostos públics.

El Govern del President Montilla, entre altres coses, ha destacat pel seu compromís per garantir a tota la ciutadania l’accés a una assistència sanitària integral. El Vallès Oriental, des del meu punt de vista, va ser una comarca oblidada pels anteriors governs de CiU en salut en un moment especialment delicat: el creixement rapidíssim de la població en un primer moment per moviments de canvi de residència de la primera a la segona corona metropolitana i després pels fenòmens migratoris de països tercers, tot plegat tensionant a vegades el sistema.

En aquests darrers set anys s’ha anat reparant un greuge històric tant en atenció primària com hospitalària. Hem apreciat un creixement tant en equipaments, amb nous edificis, amb més metges i metgesses, amb més personal, (el creixement ha estat d’un 43 per cent de 2711 a 3877 persones de l’any 2003 a l’any 2009) amb més recursos en despesa corrent (de 606€ per habitant a 816€ és a dir de 224 milions d’euros a l’any 2003 a 322 milions d’euros l’any 2009, un creixement del 43 per cent), tot plegat per millorar l’oferta i la seva qualitat. Tretze ampliacions i nous centres d’assistència primària acabats, la millora i l’ampliació de l’hospital de Granollers (nou edifici de consultes externes, reforma i ampliació d’urgències, ampliació de 16 llits a l’hospital l’any 2006 i dos equips d’hospitalització a domicili -16 llits virtuals-) i urgències centre o els vuit centres d’assistència primària que en aquests moments estan en procés de construcció.

El proper diumenge el president de Catalunya, el senyor José Montilla, inaugurarà un nou hospital, el de Mollet del Vallès. Un d’aquests nous hospitals que el líder de CiU Artur Mas ha criticat tot dient que es fan massa hospitals a Catalunya, que després s’hauran de mantenir. Aquesta no és la nostra opinió, aquesta no és l’opinió de les 150.000 persones dels dos vallesos que atendrà aquest nou hospital, que veuran millorada la qualitat de la prestació del servei assistencial sanitari.

dijous, de juliol 01, 2010

Vivim temps difícils. Però ens en sortirem

Vivim temps difícils. Hi ha molts ciutadans i ciutadanes que s’ho passen malament, s’han quedat sense feina i molts no en troben, i moltes empreses tenen dificultats per tirar endavant. Davant d’aquesta situació, que no és exclusiva d’Espanya ni de Catalunya, i que la estant patint en gran mesura aquells que no l'hem provocat, es necessari adoptar mesures que ens ajudin a disminuir el dèficit i fer més competitiu el nostre model productiu. Els governs van aprovar una sèrie de mesures de reducció del dèficit. Mesures que comporten demanar al conjunt dels ciutadans alguns sacrificis, que sabem que no han complagut a una part important de la gent que confia en el PSC. Però si sempre és bo encarar els problemes de cara, ara té més sentit que mai. Els ciutadans, que ja tenen clar que estem en temps difícils, volen claredat sobre els problemes que pateix la nostra economia. No hi ha receptes màgiques per afrontar la crisi. Per nosaltres, els drets socials que hem guanyat als darrers trenta anys són irrenunciables, però si volem que l’Estat els pugui seguir oferint de manera equitativa al conjunt de ciutadans, hem de fer reformes per poder tornar a créixer, hem de treballar més i millor per ser més competitius, i hem de ser més eficients que altres economies. Per això s’han hagut d’acordar mesures per reduir el dèficit i l’endeutament del conjunt del país, el públic –dels menors dels estats europeus– i del privat.

Hem vist però, que algunes formacions polítiques bàsicament PP i CiU, per intentar no perdre ni un vot, estant disposats a dir que les reformes que estem fent tots els governs d’Europa no són les correctes ni són necessàries. Ara el que no els hem escoltat és cap proposta alternativa.

El model econòmic i social a Espanya, en els darrers 30 anys, ha estat un model positiu. Dues terceres parts de tot aquest període han estat governs presidits per socialistes. Ens ha tocat gestionar totes les crisis econòmiques que ha patit el país i ens n'hem sortit de totes, fent que les estructures productives fossin més modernes, que l’economia generés més riquesa per poder distribuir-la equitativament.

Aquest segueix sent el nostre objectiu i el nostre compromís, encara que pel camí i a curt termini puguem perdre algun vot, perquè sabem que tenim un país que té moltes potencialitats, perquè estem fent els deures, perquè la nostra economia està diversificada i sortirem de la crisi més capacitats del que hem entrat. Perquè volem crear riquesa per mantenir l’estat del benestar que tant d’esforç ha costat a moltes generacions –el sistema de salut pública, l’educació finançada amb recursos públics, els serveis socials a l’abast de tothom que els necessiti–.

Article publicat al butlletí municipal.